Laser technologie

Excimer Lasers

Excimer staat voor Excited Dimer en geeft in het kort weer hoe het laserlicht wordt opgewekt. Er wordt licht geproduceert met een korte golflengte van 193nm die daardoor een gering doordringend vermogen heeft, maar aan het oppervlak zeer nauwkeurig energie afgeeft. De excimer laser heeft meer precisie gebracht in hoornvlieschirurgie en zicht correctie dan ooit voorheen beschikbaar was. Een puls van de excimer laser verwijdert 0.25 micron hoornvlies weefsel. In perspectief geplaatst: een menselijke hoofdhaar is 70 micron dik; een menselijk hoornvlies gemiddeld meer dan 500 micron. Met de excimer laser zijn oogchirurgen in staat om daar zeer nauwkeurig de gewenste vorm in te snijden.

Er zijn twee typen excimer lasers beschikbaar voor refractie chirurgische procedures: broad-beam lasers en scanning lasers. Scanning lasers kunnen worden onderscheiden in slit scanning en spot scanning. De in Nederland meest gebruikte zijn scanning spot lasers. Deze zijn door de kleine spotgrootte het meest nauwkeurig en zijn in staat om het meest gladde oppervlak te produceren, maar belangrijker nog: ‘customized’ profielen aan te brengen, zoals correctie van sferische aberratie, wavefront-, of topografie gestuurde correctie waardoor de uitkomsten nog beter worden. Elke laser heeft zijn voors en tegens en het type laserstraal heeft invloed op de uitkomst. Echter de verschillen zijn gering en de vaardigheden van oogchirurg en zijn team zijn minstens zo bepalend.1

Moderne excimerlaser apparatuur in Nederland

De modernste lasersystemen in Nederland zijn momenteel:

Aesculap Meditec Zeiss Mel 90

Alcon Wavelight Alegretto  400 & 500

Schwind Amaris 750S 1024S

AMO Visx S4 IR I Design

 

Wavefront Diagnostiek & Cornea Topografie

Wavefront (golf front) meting is een diagnostisch hulpmiddel om de refractie afwijking van het oog te meten. Conventionele meetmethoden beperken zich tot het vasstellen van de beste sferische en cilindrische refractie (myopie of hypermetropie en regulair astigmatisme). Met wavefront meting kunnen fijnere optische afwijkingen van het oog worden geregistreerd, die mede bepalend zijn voor de gezichtscherpte. Deze afwijkingen worden in de oogheelkunde hoge orde aberraties genoemd.Hoge orde aberraties kunnen een beperking vormen voor de maximale gezichtsscherpte die iemand kan halen. Met de huidige wavefront technologie is de oogarts in staat om de aanwezigheid van hoge orde aberraties en de invloed op iemands gezichtsscherpte vast te stellen en te kwantificeren.De klinische toepasbaarheid van wavefront diagnostiek bestaat uit de objectieve vaststelling van de refractie afwijking, diagnose van complexe of subtiele aandoeningen van de cornea, en het vaststellen van de mate van inductie van aberraties na refractie chirurgische procedures. Therapeutisch wordt wavefront meting toegepast om natuurlijk voorkomende of chirurgisch geinduceerde aberraties te corrigeren.

Cornea Topografie

Met cornea topografie kan zeer nauwkeurig de vorm van het hoornvlies in kaart worden gebracht. Het hoornvlies vormt het belangrijkste lens systeem van het oog en is dus zeer bepalend voor de beeldkwaliteit van het zicht. Fijne afwijkingen in het hoornvlies kunnen met behulp van de cornea topograaf worden vastgelegd.

Customized of gepersonaliseerde Excimer Laser behandeling met Wavefront en Cornea Topografie.

De informatie die werd verkregen met wavefront of corneatopografie kan worden gekoppeld aan de Excimer Laser, waardoor zogenaamde ‘customized’ of gepersonaliseerde laserbehandeling kan plaats vinden. De indicatie voor deze toepassing kan zijn dat er natuurlijke of geinduceerde hoge orde aberraties zijn die de kwaliteit van het zicht beinvloeden en dus de moeite waard zijn om te verhelpen.

Bronnen

1. Frost & Sullivan U.S. Refractive Surgery Device Market Report. 1998. 3-5.

2. Teplick, SB. Broad-beam scanning lasers highlight current refractive surgery technology. Primary Care Optometry News, September 1998.

3. George, Pam. New Wavefront Devices could mean Superior Vision for LASIK Patients. Article posted on iEnhance.com, © 2002 accessed from www.ienhance.com/article/detail.asp April 2, 2002.

4. Fundingsland, Brad. The developing science of wavefront ablations. EyeWorld April 2001. Accessed from www.EyeWorld.org/Apr01/0401p59.html April 2, 2002.